אם עד היום לא נתקלתם במושג פומו (Fear of Missing Out ובקיצור FOMO), אז נעים מאוד, מדובר בחרדת החמצה אשר משתייכת לחרדות החברתיות.
אנשים המתמודדים עם חרדה זו חוששים שהם מפספסים חוויה או אירוע. החשש הזה אינו בהכרח מתייחס לאירוע ספציפי אלא תחושה כללית של פספוס חברתי כלשהו.
כמו כן, חרדת החמצה לא תמיד מתרחשת כאשר האדם בבית ומשועמם. אנשים המתמודדים עם FOMO עשויים לחוות את תחושת ההחמצה גם כאשר הם עצמם באירוע חברתי אך בראשם הם יחשבו מה הם אולי מפסידים באירוע אחר/ בפייסבוק/ באינסטגרם.
הרשתות החבתריות יצרו מעין יקום מקביל בו מתרחשים חיים תמידית (גם כשאנחנו ישנים) ועל כן מעוררים בקרב אנשים רבים את תחושת ההחמצה. כאשר אני לא נוכח ברשתות החברתיות האלו אני למעשה נשאר בחוץ ואינני חשוף לחוויה ולמידע ברשת. התמודדות עם FOMO יכולה לגרום לי להכנס לבדוק את הנייד פעמים רבות ביום העבודה, להיות פחות מרוכז ויותר מתוסכל.
אל תטעו, גם לפני עידן האינטרנט החרדה הזו הייתה קיימת אך במינון שונה ועם טריגרים אחרים.
אז מה הבעיה?
- אנשים המתמודדים עם חרדת החמצה הרבה פחות שבעי רצון מחייהם. - פחות נוכחים (נפשית) ופחות מרוכזים במצבים חברתיים כי הם עסוקים בלחשוב מה הם מפספסים.
- לעיתים קרובות ירגישו חרטה, בלבול ובאסה, גם אם הם בסיטואציה חברתית נחמדה מאוד.
- עסוקים (לפעמים בצורה אובססיבית) בהשוואת חייהם לאחרים.
- יצירת התמכרות לסמארטפון (אשר מספק את הצורך באופן מיידי).
- יוצר הרבה מאוד לחץ בחיים.
אז ממה עושים?
על מנת להתמודד עם חרדת החמצה צריך לתת לה מענה קוגנטיבי (מחשבתי) והתנהגותי.
אופציות לתרגולים לצורך שינוי התנהגותי: - אל תכנסו לאפליקציות מהנייד למשך זמנים קצובים במהלך היום (נסו להגדיל זמנים אלו בכל פעם). כך במודע ובשליטה אתם גורמים לעצמכם לבחור להיות נוכחים במקום אחד.
- הניחו את הטלפון באחד החדרים בבית במצב "שקט" והגדירו זמן פוקוס שמתרכז רק במה שאתה עושים עכשיו.
- דאגו להכנס להתקלח בלי הפלאפון.
- ניתן למחוק מהפלאפון אפליקציות מסויימות שזוללות מכם זמן ולאפשר לעצמכם גישה אליהן רק מהמחשב הנייח.
על מנת להצליח להשלים את תהליך היציאה מחרדת ההחמצה חייב להיות שינוי בפן הקוגנטיבי:
1. הזכירו לעצמכם את המשפט "תפסת מרובה לא תפסת". לנסות להיות בכל מקום באופן מלא זה בלתי אפשרי. בחרו מקום אחד להיות בו והיו בו ב100 אחוז.קשה אך עם תרגול ושילוב של שינויים התנהגותיים זה אפשרי.
2. תהיו גאים בעצמכם על מיקוד המחשבות וההתנהגות שלכם במקום אחד. פעמים רבות בחרדת החמצה המחשבות ינדדו למקום של תהיות "מה קורה שם..."/" מה אני מפספס".
3. הכינו לעצמכם 2 משפטים שיחזקו אתכם ברגעי הקושי למשל: "אני יכול להתמודד עם זה שאני לא יודע מה קורה עכשיו בפייסבוק" / "גם אם יש חוויה חבתרית כלשהי שאיני חלק ממנה זה לא אומר עליי כלום. אני אהיה בסדר גם בלי הידע עליה"/ "טוב לי עכשיו וזה מה שחשוב, החיפוש אחר הדבר האחר מפריע לי להנות".
זכרו, במצבים בהם חרדת ההחמצה משפיעה על חייכם בצורה קיצונית זה הזמן לבקש עזרה ולבוא לטיפול CBT. מספר מפגשים ואתם כבר חווים את החיים בצורה רגועה יותר לטווח רחוק.
Comments