top of page

איך להתמודד עם חרדה? יונה / גנב

כלי פשוט שיעזור לכם להתמודד עם החרדה.

אנשים המתמודדים עם חרדות מדווחים כי לעיתים קרובות עולות בראשם מחשבות לא רציונאליות/ פרנואידיות אשר מעוררות אותם רגשית בצורה קיצונית ושלילית. ישנם אנשים אשר אצלם המחשבות המעוררות חרדה שייכות לנושא ספציפי אחד ואילו אחרים יכולים להרגיש חרדה ממגוון רחב של סיטואציות. הטכניקה שאציג לכם כאן מתאימה לכל הסיטואציות אשר מעוררות בכם חרדה. החלק החשוב ביותר בהתמודדות עם החרדה זה הזיהוי של צורת החשיבה הבעייתית. לרוב מטופלים מגיעים אליי כשהם חושבים שצורת החשיבה בה הם מחזיקים היא נכונה ומועילה להם. אני רוצה ללמד אתכם טכניקה פשוטה אשר מאפשרת לכל אדם בזמן אמת לזהות האם צורת החשיבה שלו רציונאלית או לא. במידה ואתם מזהים שצורת החשיבה שלכם אינה רציונאלית תוכלו לפעול באמצעות הטכניקה וליצור שינוי מיידי.

אז על מה מדובר: הרבה פעמים כאשר אנחנו מתמודדים עם רגשות כמו פחד אנחנו בעצם מעוררים מנגנון הגנה. תחשבו על מנגנוני ההגנה שלנו כמו אזעקה של מכונית. אנחנו שמים אזעקה במכונית שתגן על הרכב מפני גנבים. במידה ויגיע גנב האזעקה תצפצף ותתריע ואז או שהגנב ירתע או שבעל הרכב יגיע וינסה להציל את המצב. כך בדיוק עובד המוח שלנו. במצבי דחק בהם יש עוררות גבוהה של פחד המוח שלנו מפעיל את מנגנון האזעקה שלנו כדי שנציל את עצמנו ונתמודד עם הסיטואציה הבעייתית. אז מה הבעיה?

אתם מכירים את הסיטואציה בה לפעמים האזעקה במכונית מתחילה לצפצף למרות שאין גנב??🤷‍♂️ לפעמים מגיעה יונה ומתיישבת על האוטו והאזעקה מתרגמת את היונה כסכנה. כל זאת למרות שעד היום יונים מעולם לא גנבו מכונית.... טוב אולי רק בפרסומות של ביטוח ישיר 😊🕊🕊 כך קורה לנו גם במוח. לפעמים המוח שלנו מתרגם מצבים וסיטואציות מסויימות כמסוכנות ומעורר את כל מנגנוני ההגנה, על אף שבפועל זה לא באמת קורה (זה רק אצלנו בראש).

אז מה הטכניקה? 1. זיהוי: בסיטואציות בהן אתם שמים לב שיש לכם בראש מחשבות מטרידות שמעוררות בכם רגשות שליליים בעוצמה גבוהה, חשבו לעצמכם האם אתם מתמודדים עם "יונה" או עם "גנב". האם זו בעיה אמיתית או לא? "יונה"- סיטואציה שאולי מפריעה לנו אך היא אינה מהווה סכנה אמיתית מאחר והיא נמצאת רק אצלנו בראש ולא במציאות. נב"- סכנה אמיתית רציונאלית שמתקיימת בזמן זה.


הנה דוגמא לשני ניסוחים של מחשבות- אחת מנוסחת כגנב והשניה כיונה: "יונה"- "בטוח לא יקבלו אותי לעבודה ולא יהיה לי כסף לשלם שכר דירה" "גנב"- "לא קיבלו אותי לעבודה שרציתי וזה משפיע עלי כלכלית".

בסיטואציה הראשונה אנחנו מתייחסים למחשבה כ"יונה" מאחר והאדם רק חושב שאולי (!) לא יקבלו אותו לעבודה. זו אינה המציאות. כלומר הבעיה עדיין לא נוכחת ואנחנו רק מדמיינים מה יקרה אם... ואוטומטית המחשבה היא קטסטרופאלית. בסיטואציה כזו נורמלי לחשוש אך לחשוב קטסטרופאלי יוביל לתחושות שליליות קשות וקיצוניות. בסיטואציה השנייה, אנחנו מתמודדים עם "גנב" כי זו המציאות. במצב כזה לדוגמא נורמלי לחלוטין לחוש רגשות שליליים בעוצמה גבוה יחסית.

רוב הקשיים של אנשים עם חרדות זה שהם לא שמים לב שהם מבזבזים מלא אנרגיה על "יונה". כלומר על מחשבות טורדניות שאינן מקדמות אותם ולעיתים אפילו לא תופסות במציאות.

2. בחירה: אחרי שזיהיתם האם אתם מתמודדים עם "יונה" או "גנב" זה הזמן לבחור האם להשקיע בזה אנרגיה. במצבים של "יונה" אפשר להגיד לעצמכם: "זה יונה ולא גנב. אתמודד עם הבעיה אם היא תגיע". במצבים של "גנב" אתם תחזקו את עצמכם ותגידו "זה נורמלי שאני משקיע בזה אנרגיה כי זו המציאות שלי ואני צריך למצוא לה פתרון".

הטכניקה הזו פשוטה והיא מאפשרת לנו לשלוט ולהחליט על אילו מחשבות לבזבז את האנרגיה שלנו ועל אילו לא. היא מתאימה לכל גיל וכמעט לכל סיטואציה. כאשר אנחנו מדברים על פחדים וחרדות אנחנו צריכים להבין כי הרגש הבסיסי "פחד" נועד לשרת אותנו הוא חשוב מאוד הישרדותית ופעמים רבות שומר עלינו. אבל ברגע שהמערכות שלנו רגישות מדיי ומפחדות "מהר מדיי" או מסיבה לא מוצדקת זה גורם לנו לבזבז המון אנרגיה.


התאמה לילדים:

ההסבר הזה מצויין גם לילדים אשר מתמודדים עם פחדים. למשל ילד שמפחד מהחושך אפשר לנתח איתו את הסיטואציות בהן עולה פחד לפי "יונה וגנב". ואם יש לכם חשש שאולי המילה "גנב" יכולה לעורר רגשית אז אפשר להחליף בין המילה "גנב" למילה "פאנצ'ר". פאנצ'ר זו בעיה. כמו גנב. בעיה שמתרחשת עכשיו וצריך להתמודד איתה.


אגיד בסוגריים שיש אנשים שלא אוהבים יונים- אז בשבילם אתן הסבר אחר 😊.

留言


bottom of page