top of page

איך לקחת דברים בפרופורציה?

קרה לכם פעם שמישהו אמר לכם, "יאאלה קח את זה בפורופורציה!" ואוו, אני חושבת שזה אחד המשפטים המעצבנים. משפט פשוט עם כוונה באמת טובה (שנרגיש טוב) אבל בפועל עושה בדיוק את ההיפך. בסיטואציה הזו בה אנחנו כנראה חווים רגש שלילי בעוצמה גבוהה המשפט- "קח בפרופורציה" יוצר תחושת תסכול, מעורר את המחשבה שלא מבינים אותי וגורם לסגירות וחוסר רצון להמשיך לשתף. בנוסף, התשובה הפשוטה הזו עשוייה גם לעורר מחשבות של ערך עצמי נמוך, כמה אני לא בסדר שאני לא לוקח בפרופורציות את הסיטואציה ומחזק תחושת חוסר אונים.

הכנסת פרופורציות לתפיסה שלנו זה תהליך, זה דורש זמן ואימון. הבשורות הטובות שלי הן שככל שתתרגלו זו תהיה צורת החשיבה הטבעית והאוטומטית שלכם. שווה לנסות,

אין מה להפסיד. אז מה עושים?

קרה משהו שמעורר אתכם רגשית? קודם מבררים מה אנחנו מרגישים ולאחר מכן ניתן לרגש מספר מ1 עד 10 אשר מסמל את עוצמת הרגש. 10 זו העוצמה הכי גבוה ו-1 זו העוצמה הכי חלשה. למשל אני יכולה להגיד, "אני מבואסת 10". נשמע פשוט נכון?

מה תורם לנו התרגיל?


1. מבטל חשיבה דיכוטומית של "שחור-לבן": כאשר אנחנו נותנים מספר לרגש אנחנו מפסיקים לחשוב עליו בצורה של קיים או לא קיים – למשל "אני עצוב או לא עצוב". ציר המספרים מאפשר לנו לראות עוד גוונים ועוצמות של אותו הרגש ולדייק את התחושות.

2. התרגיל יסייע לכם לזהות שינוי: אם לפני כמה דקות הייתי מתוסכל 10 ועכשיו אני מתוסכל 6 זה סימן טוב. הירידה בעוצמת הרגש משקפת את השינוי ומעודדת אותנו. במידה ואנחנו לא מזהים שינוי במספר זה עשוי ללמד אותנו כי דרך ההתמודדות שבחרנו לא יעילה לנו וצריך לפעול אחרת.


3. התרגיל מסייע לכם לדייק את המטרות שלכם: כך למשל אם אתם שואפים לא לפחד בכלל כלומר המטרה שלכם היא כל הזמן להרגיש פחד בעוצמה אפס, אתם בעצם דורשים מעצמכם בקשה לא רציונאלית ופרפקציוניסטית אשר עשויה לעורר תסכול רב. שימוש במספרים בהצבת מטרות מאפשר לוודא כי היעד שבחרנו אפשרי להשגה.


4. בניית ציר מספרים יאפשר פרופורציות כבר מגיל קטן. תשאלו ילד כמה הוא כועס מ1 עד 10 בהתחלה הוא יענה לכם כל הזמן 10 (על כל סיטואציה) ולאט לאט המוח שלו יתחיל להכניס את המספרים לפרופורציה "אתמול כעסתי 10 והיום אני כועס פחות אז היום אני 9".


נקודה חשובה! אל תגיבו לחוסר הפרופורציה של אחרים- אם שאלתם את הילד כמה הוא עצוב מ1 עד 10 והוא ענה 10, אל תתווכחו. גם אם נראה לכם שהוא מגזים, גם אם זה ממש לא רציונאלי. התשובה הנכונה בסיטואציה הזו היא להגיד "אוקיי, אני מקווה שעוד מעט זה ירד קצת".


5. תכניסו את זה לזוגיות- כמה פעמים שמעתם את המשפט "לא הבנתי שזה עד כדי כך הפריע לך". כאשר אתם כועסים על משהו ולבן/ בת הזוג שלכם אין מידע על עוצמת הרגש הם בעצם לא באמת יכולים להבין את מה שעובר עליכם. הוספת מידע של עוצמת הרגש מאפשרת תקשורת טובה יותר ויצירת פתרונות איכותיים ומדוייקים יותר למצב. 6. אל תגידו לאחרים או לעצמכם "קח בפרופורציות" זה משפט שמעביר ביקורת, לא מעורר תחושת מסוגלות ובעיקר גורם להרבה תסכול. 7. אל תגידו "לא קרה כלום". כן קרה משהו. על זה תוכלו לקרוא בבלוג שלי


זה הזמן להתחיל לפעול כדי להכניס פרופורציה לרגשות. והנה קישור לטקסט מהמם של נעם חורב שמסביר במדויק את הרגע בו אנחנו מקבלים פרופורציות

Comments


bottom of page