top of page

תסמונת המתחזה- איך מתמודדים איתה נכון?

שבוע פורים מביא איתו מסיבות ואירועים עם מגוון תחפושות, בשלל גוונים. בשיר "אני פורים" שואלים "מדוע לא יחול פורים פעמים בשבוע?"... את הפוסט הקרוב אני רוצה להקדיש לאנשים אשר מרגישים כבעלי מסכה כמעט כל השנה.


תסמונת המתחזה, שמעתם עליה? על אף שכחותה, אנשים רבים כלל אינם מודעים אליה או שאינם בעלי הכלים לזהות את נוכחותה סביבם. הסתכלו ימינה ושמאלה, נמצאים סביבכם אנשים אשר חושבים שהם אינם טובים כפי שאחרים תופסים אותם. אלו יכולים להיות מנהלים או אולי בכלל עובדים חדשים. לכולם יש את האופציה "להנות" מהתסמונת. אנשים המתמודדים עם תסמונת המתחזה, חווים פחד ותסכול מהמחשבה "מתי יגמר המשחק?" או "מתי יעלו עליי שאני לא כזה טוב?".

התחושות השליליות עשויות לעלות במצבים בהם עליהם להראות את יכולותיהם אל מול אחרים (קהל / צוות עובדים) או בפרוייקטים מאתגרים. למשל אם עובד מתבקש לחנוך עובד חדש, אז עשויות להתעורר המחשבות של תסמונת המתחזה "הוא יעלה עליי שאני לא בקיא כמו שחושבים".

עובדים אלו, עובדים מאוד קשה על מנת להסוות את התחושות והמחשבות שלהם, הם חווים פחד גדול מחשיפת המצב, מכישלון וחוששים שלא יצליחו לשחזר הישגים קודמים.

איך אני כמנהל יכול לזהות שהעובדים סביבי חווים את "תסמונת המתחזה"? אחד הכלים הכי טובים לזיהוי הסיטואציה היא לתת משוב חיובי לעובד ולהקשיב לתשובתו. הקשיבו למשפטים ולמילים אותם הוא בוחר להגיד; למה הוא מייחס את ההצלחה? האם הוא מעריך את עצמו ואת העבודה שהוא עושה? במידה והתשובות אשר תשמעו נוגעות לגורל/ מזל, למקריות או לכל סיבה שהיא לא היכולות האישיות שלו, ייתכן מאוד ומדובר בתסמונת המתחזה.

מה אפשר לעשות ואיך ניתן לשנות את המצב?

אם זיהית שאחד מעובדיך מתמודד עם "תסמונת המתחזה" חשוב לשקף, להציב מראה, מה הסיבות לפי השקפתך להצלחת המשימות שלו. שים דגש על חיזוק היכולות האישיות ועל התנהגויות שלו כפי שראית אותן. הסבר כי גם אם ישנו קשר למזל (כמו שהמתחזה טוען), הביצוע עצמו נעשה בצורה טובה מאוד ועל כן מגיע לעובד הקרדיט.


אם זיהית כי אתה מתמודד עם "תסמונת המתחזה", נסה לעשות את תרגיל החיזוק עם עצמך. הכן רשימה של ההתנהגויות שעשית בפרוייקט אשר מראות, ללא כל צל של ספק, שגם לך יש חלק בהצלחה הזו ולא רק למזל. שימו לב, לשנות את צורת החשיבה של "המתחזים" זהו תהליך איטי אך אפשרי. ועל כן בשיחות איתם איננו נרצה להגיד "מה פתאום זה לא מזל" או "איזה שטויות בלעדיך זה לא היה קורה". אלו אומנם משפטים מחמיאים מתוך כוונה טובה אבל ה"מתחזה" לא יסכים איתם.


נסו להגיד: "תראה, אני לא חושב שזה מזל, יש כאן הרבה התנהגויות טובות שלך. גם אם ניתן את הקרדיט למזל, לך יש חלק גדול בהצלחה הזו" . ל"מתחזה" יותר קל לחלוק את ההצלחה עם המזל מאשר לקחת לעצמו את הקרדיט המלא. זה תהליך ובסופו זה ישתנה.


コメント


bottom of page