מהרגע שאנחנו נולדים אנחנו מקבלים מהסביבה המון מידע. מלמדים אותנו שפות, טכנולוגיות, התמודדות אל מול אתגרים ותסכולים. מלמדים אותנו מקצועות אשר להערכת החברה יהווה כבסיס איתן להתפתחות האישית והמקצועית שלנו.
לאורך השנים חלקנו בוחרים מקצוע ספציפי ומתמקדים בו. אנחנו משקיעים משאבים של זמן וכסף בהכשרה, עוברים מבחנים, התלמדויות והדרכות על מנת להיות הטובים בתחומנו. לאורך כל שנות העבודה אנחנו צוברים ניסיון והרבה מאוד ידע.
באופן אבסורדי את התפקיד החשוב בחיינו אף אחד לא יושב ללמד אותנו: איך להיות ההורה הכי טוב שאני יכול.
הורות היא מקצוע. יש הרבה ידע מקצועי בתחום, יש מחקרים, יש צורך בהתנסות מעשית על מנת להפוך את הידע לפרקטיקה וכמו בכל עבודה, אף אחד לא חף מטעויות. עלינו לשאוף לעשות את המיטב שלנו על בסיס הידע והכוחות הקיימים לנו.
לאורך השנים עבדתי עם המון הורים, ליוויתי אותם בתהליכים שהביאו לשינויים אישיים ומשפחתיים. שינויים שיצרו רווחה נפשית גבוהה, הורידו את מפלס התסכול הן של ההורים והן של הילדים ויצרו אווירה טובה יותר בבית.
במאמר זה אביא בקצרה את הנקודות הבסיסיות העולות בכל הדרכת הורים בעזרתם אני מלמדת את ההורים איך להיות טובים יותר בתפקידם. את הנקודות הרשומות מטה תוכלו ליישם באופן מיידי.
איך להיות ההורה הכי טוב שאני יכול?
1. תשאפו ללמוד את הידע והכלים האפשריים להתמודד טוב יותר עם ההורות. אני חושבת שעצם זה שנכנסתם לקרוא את המאמר הזה כבר עשיתם את הצעד החשוב ביותר בתהליך. עלינו להיות מודעים לכך שהורות היא מקצוע ויש ידע מקצועי שיכול לסייע לנו לעשות את העבודה שלנו בצורה הטובה ביותר. כאשר אתם נתקלים בעבודה בפרוייקט חדש שאינו מוכר לכם אתם לרוב תחפשו ידע בנושא/ תתייעצו עם אדם המנוסה ממכם, הכל על מנת לבצע את תפקידכם בצורה הטובה ביותר.
אחת הבעיות הנפוצות היא שהורים אינם מבינים כי חסר להם ידע. זה שהייתם ילדים והיו לכם הורים לא אומר שיש לכם ידע. זה אומר שהייתה לכם התנסות וחוויה מסוג מסויים. תראו- כולנו שורדים כן? גם חייל שישלח לשדה הקרב ללא הכשרה ימצא דרכים יצירתיות כדי לשרוד ולהתמודד בתנאים שניתנו לו. המטרה שלכם היא לא "לשרוד" את ההורות. המטרה שלכם היא להיות טובים בזה בשבילכם ובשביל הילדים שלכם.
2. תבינו שלכם כהורים יש הרבה יותר כוח לשינוי לעומת הילדים. ילדים הם ספוג. הם מעתיקים ממכם את צורת הדיבור, צורת ההליכה, צורת החשיבה ואת דרכי ההתמודדות.
הרבה מאוד פעמים אני מקבלת שיחות טלפון מהורים אשר מבקשים שאטפל בילד שלהם. האג'נדה הברורה שלי בנושא היא שילד עד גיל 10 אין סיבה להתחיל לטפל בו ללא הדרכת הורים מסודרת. מה יעזור אם הילד יכנס לתהליך טיפולי פעם בשבוע אבל בכל יום האינטראקציה עם ההורים תהיה לא טובה או חלילה כזו שמשמרת את הבעיה. מה עשינו בזה? ילדים הם ספוג, ברגע שההורים עושים שינוי הילדים מתחילים להשתנות בהתאם, לפעמים הם אפילו לא יבינו איך זה קרה. לרוב אחרי 3-4 מפגשים של הדרכות הורים אני מקבלת מההורים דיווחים מהשטח שהם רואים שינויים ברורים אצל הילדים. לא מעט פעמים זה חוסך בכלל טיפול בילד. חסכתם זמן (תהליך אל מול ילדים בלבד לוקח יותר זמן), כסף ועוגמת נפש (עד שהמצב משתפר).
3. תזכרו שבדיוק כמו אצלכם בעבודה, תהליך הלמידה לא נגמר. לכל גיל יש את הייחודיות שלו, את הטכניקות שיעילות לו יותר ואת ההתמודדויות שלו. כאשר אתם שמים לב שאתם בסיטואציה בה עולה בכם רגש של חוסר אונים או תסכול רב זה ככל הנראה נובע מחוסר ידע מה הדרך הנכונה להתמודד עם הסיטואציה. הדרכת הורים היא אינה בהכרח תהליך חד פעמי בחיים. היא יכולה להגיע פר תקופה, בהתאם לצרכים ולקשיים. לפעמים מפגש אחד או שניים עם איש מקצוע יכולים להתוות לכם את הדרך הנכונה ללכת בה ומשם אתם תסתדרו. אבל זכרו שאף אחד לא באמת יודע מה קורה בביתכם ואצלכם רגשית. לכן עליכם להיות עירניים ולבקש עזרה ברגעים הנדרשים.
4. תקחו אחריות. אחד המשפטים שהכי צובט לי לשמוע זה "הוא (הילד) לא בסדר תטפלי בו, זה לא קשור אלינו". אם הילד שלכם מתנהג לא יפה בבית הספר- יש לכם יכולת להשפיע על המצב, אם לילד שלכם יש קשיים חברתיים- יש לכם יכולת ללוות אותו ולהקל עליו, אם הילד שלכם סובל מחרדות- יש לכם יכולת לעזור לו להתמודד טוב יותר. הרבה מאוד הורים לא מבינים כמה כוח ואחריות יש בידיהם ומשאירים את הילד להתמודד לבד אל מול הסיטואציה. כאילו הם אומרים "הוא צריך תיקון". הורים אשר מגוייסים ומוכנים לקחת חלק פעיל בטיפול בילד גם עוזרים לו להשיג תוצאות טובות יותר לטווח ארוך, גם משפרים ומחזקים את הקשר בין הילד להורה וגם מורידים מעצמם את תחושת חוסר האונים העולה בסיטואציות כאלו.
5. תהיו אחידים. אחד הדברים המבלבלים ומתסכלים שיש זה זוג הורים שאינם מאוחדים באסטרטגיה, בערכים, במטרות ובדרך ההתמודדות. חוסר אחידות בין הורים יכולה ליצור המון תסכול אצל הילדים מאחר והם לא בהכרח ידעו לצפות מה ההשלכות של מעשיהם. כמו כן חוסר אחידות מעורר גם תסכול רב אצל אחד מבני הזוג (זה הנתפס כ"חלש יותר"). אחידות וגיבוי של זוג ההורים מייצרת קרקע יציבה למשפחה. דאגו לייצר שיח הורי (נטול ילדים) על האג'נדה המשפחתית שלכם, על הקשיים הרלוונטיים ומה דרך ההתמודדות היעילה בעינכם. זכרו כי אחד מתפקידי הדרכת ההורים הוא לאפשר לכם לייצר את האחידות המשפחתית.
אז למה אתכם מחכים? כנסו כבר עכשיו לבלוגים שלי ותתחילו ללמוד! דאגתי שהם יהיו הכי אינפורמטיבים וישומיים שאפשר. לכל שאלה, אני כאן!
Comments